Nyertesek hirdetése a „Mit jelent számodra a táj?” fotópályázaton

Hazánk területei és tájai identitásunk szerves részét képezik. A Bükk hegyei, a Dunakanyar, a Dráva folyókanyarulatai és árterei, a Balaton-felvidék, a Hortobágy mind-mind olyan képek és hozzájuk olyan élmények és mindezen túl olyan történelmi események kapcsolhatóak, amelyek nemzeti öntudattal és büszkeséggel töltenek el minket.
Nyertesek hirdetése a „Mit jelent számodra a táj?” fotópályázaton

Magyarország egyedülálló táji adottságainak, értékeinek népszerűsítése és a táj iránti érzékenység erősítése érdekében ezért az Agrárminisztérium fotópályázatot hirdetett, mellyel a digitális technológiák iránt az egyik leginkább fogékony fiatal korosztály, a 14-18 év közöttiek kaptak megmérettetési lehetőséget a tájfotózás terén. Az ő szemszögükből figyelhettük meg a táj miként kapcsolja szerves egységbe természeti és kulturális örökségünket. Képeiken megmutatták, hogy a tájak nem „rajtunk kívül” léteznek, hiszen a természet és az emberi tevékenység együttesen alakítja őket. A számtalan remek felvétel bizonyította, hogy érdemes a fiatalok figyelmét felhívni tájaink változatosságára és értékeire, tudatosítani megőrzésük fontosságát és átalakulásuk folyamatait.

A fotópályázatra számos alkotás érkezett az ország minden szegletéből, a zsűrinek nem volt egyszerű dolga a felvételek értékelésekor. A kiírás témájához való kapcsolódás mellett fontos bírálati szempont volt a pályázatok egyedisége, művészi megfogalmazása is. A leggyorsabb beküldők garantált jutalmazásán túl értékes ajándékcsomagban részesült mindkét pályázati kategória (szerkesztés nélküli és szerkesztett felvételek) első három helyezettje. A díjnyertes felvételek:

SZERKESZTÉS NÉLKÜLI KÉP KATEGÓRIÁBAN

1. hely: Putnoki Zsombor

2. hely: Mihalik Anna

3. hely: Lovas Bence

 

SZERKESZTETT KÉP KATEGÓRIÁBAN

1. hely: Bertalan Fanni

2. hely: Beregi Petra Zoé

3. hely: Dredor Dominik

A pályázat a KEHOP-4.3.0-VEKOP-15-2016-00001 – A közösségi jelentőségű természeti értékek hosszú távú megőrzését és fejlesztését, valamint az EU Biológiai Sokféleség Stratégia 2020 célkitűzéseinek hazai megvalósítását megalapozó stratégiai vizsgálatok című projekt keretében valósult meg.