Szemléletformálás, ismeretterjesztés

Ökoszisztéma Szolgáltatások / Szemléletformálás, ismeretterjesztés
Az Ökoszisztéma-szolgáltatások fejlesztési elem részeként szemléletformálási, ismeretterjesztési tevékenységek is részei a projekt tevékenységeinek. A természetvédelmi, vagy „zöld” kapcsolódású, gyerekeknek, családoknak szóló eseményeken – a Vadonleső program éves nyitó- és zárórendezvényein, a Földi Javak Asztalunkon rendezvényén, a Magyar Nemzeti Parkok Hetén, az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásáron és a Gyerekszigeten is – megjelenve ismertetjük meg az érdeklődőkkel az ökoszisztéma-szolgáltatások, vagyis a „természet ajándékai” fogalmát és szerteágazóságát, illetve felhívjuk figyelmüket az egyes szolgáltatások fontosságára. Külön hangsúlyt fektetünk a beporzás és az élelmiszertermelés összefüggéseire, mindezt játékos, a gyerekek számára is könnyen érthető formában.

E tevékenység keretében szerveztük 2019-ben „A természet ajándékai” rajzpályázatunkat általános iskolások számára két korosztályban. A pályázat sikerességét bizonyította a több mint 1000 beküldött pályázati anyag és a művek magas színvonala.

  
 
Munkánk kiterjed számos, gyerekeknek és felnőtteknek szóló ismeretterjesztő, tematikus kiadvány készítésére is. 2020 folyamán publikáljuk az ökoszisztéma-szolgáltatásokkal kapcsolatos oktatási segédanyagunkat, amelyhez kapcsolódóan egy pedagógusoknak, környezeti nevelőknek szóló képzésre is sor kerül.
 
Letölthető leporellók:
 
Az Ökoszisztéma-szolgáltatások általános bemutatása - Letöltés
 
Ökoszisztéma-alaptérkép - Letöltés 
 
Jóllétünk záloga a természet megőrzése - Letöltés
 
Gyerekeknek szánt szórólap az ökoszisztéma-szolgáltatásokról - Letöltés
 
Beporzóbarát növénylista és tippek a beporzók segítésére - Letöltés