Ismerkedés az ökoszisztéma-szolgáltatásokkal a Földi Javak Asztalunkon rendezvényén

A vácrátóti Nemzeti Botanikus Kert hétvégi, Földi Javak Asztalunkon rendezvényén a természetvédelem országos programjának ÖKOSZISZTÉMA-SZOLGÁLTATÁSOK projekteleme és a Vadonleső is megjelent.
Ismerkedés az ökoszisztéma-szolgáltatásokkal a Földi Javak Asztalunkon rendezvényén

Az évente megrendezett esemény a családokra fókuszál, akik a kert növény- és madárvilágát idén is vezetett kerti, gyógynövény-ismereti és madarász sétákkal fedezhették fel. A programot a kézműves- és növényvásár mellett terménybemutatókkal és előadásokkal színesítették a szervezők.
 
Az ökoszisztéma-szolgáltatások fogalmát a Földi javak és ökoszisztéma-szolgáltatások az életünkben című előadásában ismertette Dr. Kovács-Hostyánszki Anikó, az MTA Ökológiai Kutatóintézetének munkatársa. Bemutatta a természetvédelmi programban kiválasztott főbb ökoszisztéma-szolgáltatásokat, valamint a hallgatóság egy gyors játékban is részt vehetett, aminek fő témája a városi növényzet mikroklíma-szabályozó képessége és a fák éves oxigéntermelési kapacitása volt. Az ÖKOSZISZTÉMA-SZOLGÁLTATÁSOK projektelem standja a családok minden tagját igyekezett megszólítani, érthetővé tenni számukra az ökoszisztéma-szolgáltatások és a pollináció fogalmait, valamint röviden bemutatni a projektelem munkáját.

Az egészen kicsi gyerekek egy méhecskés labirintussal játszhattak, míg a nagyobbak szókereső és párosító játékokkal, a felnőttek pedig egy kártyajátékkal szerezhettek új ismereteket a programban szereplő ökoszisztéma-szolgáltatásokról. A nézelődök bevonásában a növényzet vízmegtartó képességét szemléltető eszköz - az MTA ATK Talajtani és Agrokémiai Intézete jóvoltából - is sokat segített, rengeteg kíváncsi szempárt csalogatva az asztalokhoz.

A Vadonleső program népszerűsége ezen a rendezvényen is töretlen volt, standjánál a 2018-as év emlőse, a földikutya fajcsoport köré épülő játékokkal és foglalkoztatókkal ismerkedhettek kisebb és nagyobb gyermekek egyaránt, és természetesen a felnőttek is.

További információk az Ökoszisztéma-szolgáltatások fejlesztési elemről itt, a Vadonleső programról ezen a linken érhetőek el.